Lenneke in Shanghai deel 51

1 juli 2019 - Shanghai, China

Lieve blog-volgers,

Voordat ik aan mijn verhaal begin wil ik jullie eerst bedanken voor de lieve reacties die ik elke week krijg. Sommigen reageren op deze site, welke openbaar is, anderen sturen mij een app of schrijven een mailtje. Het doet me goed deze te lezen en steunt me in het volhouden van deze blog. Zo kreeg ik veel beterschap wensen met betrekking tot mijn rug. Er is nog niet veel veranderd. Ik ga nu elke week 1 uur naar de fysio waar ze mij met z’n drieën aardig ‘onder handen’ nemen.  Dit bestaat uit onder andere een stevige massage van mijn linker bil waar ik uitstralingspijnen heb. Zo ook moet ik op een soort van bed liggen, krijg 4 flink aangesnoerde banden om mijn buik waarna ze door een soort van pompsysteem mijn ruggenwervel oprekken, ruimte geven. Een heel vreemd gevoel. Die pittige oefeningen hoef ik thuis niet meer te doen wel andere oefeningen die goed lukken. Ik heb besloten om voorlopig niet meer op mijn mountainbike te gaan maar alleen mijn ‘boodschappenfiets’, waar ik veel rechter op zit. Zo ook ga ik nu twee keer per week naar de body pump, goed om alle spieren sterker te maken. Het is prettig om mijn oefeningen te doen op muziek onder begeleiding, het houdt me gemotiveerd. Met beleid in beweging blijven is het advies. Daarom ga ik nu zoveel mogelijk vrijwel elke dag zwemmen. Dank je voor de tip Janneke (van de Eijnde)!! De Tera Wellness sportschool naast onze compound, waar wij wekelijks komen, heeft slechts een klein rond zwembad, niet geschikt om baantjes te trekken. Aan de overkant van de straat, 10 minuten lopen, is ook een Tera Wellness met een 25 meter binnenbad. Heel praktisch. Ik ben inmiddels 4 keer geweest en heb mijn eigen schema gemaakt. In 40 minuten zwem ik zo’n 1600 meter (1,5 KM) Hierin doe ik 4 series van elk 4 banen schoolslag, 4 banen rugslag, 4 banen borst crawl en 4 banen rugcrawl. Zwemmen heb ik altijd graag gedaan maar vond het snel saai worden. Op deze manier met die afwisseling is het wel vol te houden. Na zo’n sessie voelt mijn lijf goed en is mijn rug nauwelijks belast geweest.

Ik pak mijn herstel stevig aan daar ik over 6 weken mezelf veel beter wil voelen. Dan staat mijn trip naar Nepal gepland en wil ik er voor 100% actief kunnen zijn. Ik hou jullie op de hoogte. Over Nepal gesproken; Jack heeft gisteren mijn vliegticket geboekt! Ik ga vrijdag 9 augustus en kom maandag 12 september weer terug. Het laatste weekend hoopt Jack zich bij mij te kunnen voegen. De spullen voor de VISA (on arrival) hebben we in orde gemaakt. Zo ook ben ik bezig met het verzamelen van spullen om mee te nemen voor de kinderen. (spelmateriaal) Het doet me goed om met deze voorbereidingen bezig te zijn. Ik krijg er zo ook steeds meer zin in.

Deze week ben ik aan een nieuw ‘project’ begonnen. Ik kook graag, soort van hobby, alleen ben ik de Chinese kookkunst nog helemaal niet machtig. Voor Moederdag kreeg ik van Rens en Britt een prachtig kookboek. Hierin een hele uitleg over de basistechnieken, recepten en menusuggesties. Mijn eerste keuze viel op de ‘Klassieke dan-dan noedels’ en ‘Spinazie in gembersaus’. Hierna met mijn boodschappenlijstje naar de winkel. Het vinden van alle ingrediënten was toch weer een ware zoektocht. Lang leve Google Translate, want hierbij kom ik met mijn ‘survival-Chinees’ nergens.  Na genoeg tijd ingepland te hebben voor de bereiding van mijn eerste originele Chinese maaltijd was het heerlijk eten. Jack ook blij, de 'liefde van de man gaat door de maag'!! Ik heb me voorgenomen om dit wekelijks te gaan doen en misschien eens samen met een vriendin, zeker zo gezellig.

Over twee weken krijg ik mijn uitslag van mijn examen Chinees, aftellen. Ondertussen volg ik twee keer per week nu een uur les. Prima zo, heb ik ook meer tijd voor mijn huiswerk en is er nog nauwelijks een druk. Voelt goed om zo te blijven oefenen en probeer ik het spreken steeds meer in de praktijk te brengen. Dit waarderen de locals zeer wat mij weer aanmoedigt om door te zetten. Ik merk dat ik nu voor sommigen inmiddels hier een ‘bekend’ gezicht ben wat het contact maken iets vergemakkelijkt. Zo was ik van de week ijverig met mijn huiswerk bezig en werd ik opgeschrikt door een vreselijke klap achter in de tuin. Ik dacht eerst dat er iets van een van de 29 buren balkons van boven ons was gevallen. Bleek dat moeder kat een merel, die heerlijk van de kattenbrokjes op het randje van het bakje zat te smullen, was gegrepen. Katten, zeker deze ‘wilde’, zijn echte jachtdieren. Ze vlogen samen tegen het raam. Hierna offerde ze haar vangst, nog niet helemaal dood, aan haar kitten. Een geweldig speeltje voor de kleine Leo die nadat de vogel helemaal niet meer bewoog het heerlijk oppeuzelde. Mooi hoor live National Geographic in de tuin . Een dag later hoorde ik een vreselijk gemauw. Moeder poes was terug van haar jacht en wilde vol trots haar vangst laten zien. Een muis, ook hiermee vermaakte Leo zich kostelijk en in no time had de katten familie ook deze prooi verorberd. Nooit saai hier zo kan ik de katten familie op de voet volgen.

Op een paar Nederlandse vriendinnen na is iedereen op vakantie. De meesten terug naar Nederland. Fijn dat Ingrid na 3 weken weer terug is uit Nederland. We hebben gezellig op het terras in de tuin gezeten en samen gegeten. Zo zijn we weer helemaal op de hoogte van elkaars reilen en zeilen. De eerste activiteiten van samen sporten tot de stad verder verkennen staan gepland. Zo werd ik van de week ook weer door Deborah uitgenodigd om bij haar te komen eten. Onze mannen niet thuis, dan komt het goed uit. Ze heeft een Ayi die heerlijk kan koken. Daar zeg ik dan geen nee tegen. Het is voor mij maar 15 minuten fietsen. Bij de deur word ik al heel welkom geheten door Marcus, 2,5 jaar oud, die inmiddels mijn naam al weet. Zo ook krijg ik een brede lach van de kleine Alexander, 7 maanden oud. Het wordt weer een gezellige avond waar ik mijn oma (‘juf’) skills van hapjes geven en voorlezen in de praktijk kan brengen.

Sinds deze maand moeten wij hier in de compound ons afval scheiden. Voorheen haalden de ‘opruimploeg’ twee keer per dag al het afval van de 30 verdieping tellende flat op. Nu moet iedereen het zelf wegbrengen. Vooraf hebben we uitgebreid en herhaaldelijk de nodige informatie gekregen over wat de bedoeling is. Dat valt niet mee voor de Chinezen die dit helemaal niet kennen, laat staan gewend zijn. Na jaren van thuis (Helmond) consequent het afval gescheiden te hebben voelde het voor mij hier helemaal niet goed om alles in een zak te ‘dumpen’. Dus ik lever nu volledig gemotiveerd mijn bijdrage om het op de juiste manier te doen. Ze hebben voor de flat 3 kliko’s neer gezet, die zouden dan het dagelijkse afval van zo’n 270 huishoudens (3 flats) moeten kunnen bergen… Je snapt het al werkt niet echt. De opruimploeg zie ik herhaaldelijk met de kliko’s naar het centrale afval verzamelpunt gaan om daar weer alles te dumpen maar waar ook weer gescheiden wordt. Kijk ik in de groen- en tuin afval kliko zie ik complete plastic tassen en bakjes met voedsel resten. Hier gaat nog een hele periode overheen om de bewoners hierin op te voeden. Zo kregen we zaterdag een brief dat het toch echt de bedoeling is om het op de juiste manier te doen want de stank van bedorven etensresten is niet te harden. De geur in de liften van al het afval wat iedereen mee naar beneden neemt begint ook op te vallen . Gelukkig hoeven wij niet met de lift. Maar van de andere kant is het een grote stap in de goede richting voor Shanghai om zo hun inwoners milieu bewust te maken. Als je al het plastic ziet wat ze hier (vooral onnodig) gebruiken, hebben ze nog een hele weg te gaan. Helaas is China een van de grootste plastic afval leveranciers van de wereld. We moeten positief blijven, er wordt in ieder geval aan gewerkt.

Wat geweldig dat de Samen Loop Voor Hoop in Helmond ondanks de hitte bijna het dubbele bedrag (101.405 euro) heeft opgebracht dan 2 jaar geleden. Ik heb het gevolgd en werd door de deelnemers erg goed op de hoogte gehouden. "Mis" ik het toch niet helemaal. Grootse waardering voor alle vrijwilligers, wandelaars en sponsoren die dit geweldige evenement toch maar weer mogelijk hebben gemaakt. Ik weet als geen ander hoeveel werk en energie het kost om het te organiseren. Met deze geweldige opbrengst kan Inloophuis de Cirkel en het KWF weer goede dingen doen. 

Deze week begint Wimbledon waarbij ik ga genieten van Kiki Bertens en spelen onze Oranje Leeuwinnen woensdag de halve finale. Spannend! Hiervoor ga ik echt de wekker zetten (3 uur s ’nachts) wil het allemaal zien en meemaken. Ik hoef mezelf dus helemaal niet te vervelen. Voor de meesten van jullie nog een weekje en begint de vakantie, succes met de laatste loodjes!! Mooie vooruitzichten. Maak er een mooie week van en tot in Blog 51!! Veel liefs Lenneke!!

Foto’s

4 Reacties

 1. Ans:
  1 juli 2019
  Wat heerlijk hè Lenneke dat Nepal nu écht dichterbij komt!
  Ik zal je van de week nog war extra informatie mailen, waaronder een kleine Nepalese talencursus, kun je vast wat oefenen.....
  Verder hoop ik dat het snel beter zal gaan met je rug, sterkte daarmee!
  En als je vragen hebt weet je me te vinden hè?
  Groetjes, Ans
 2. Dorethé vd Kerkhof:
  2 juli 2019
  Hoi Lenneke,
  Vervelend dat met je rug. Ik hoop toch wel dat het snel beter gaat, zodat je ook fris en fruitig naar Nepal kunt. Wat voor taal spreken ze daar (ik zag dat iemand je een taalgids toe wilde sturen)?
  Ja en zoals je al weet is de Samenloop goed verlopen. Zeer trots zijn we dan ook dat wij dat hier in Helmond kunnen neerzetten. En dan dat superbedrag. Ik had het wel gehoopt, maar nooit gedacht dat dat zou lukken. Gisteren nog het laatste op het veld opgeruimd en vanaf nu gaan we dan weer richting de collecte. Maar dat kan gelukkig wat rustiger aan. Nou, je bent weer op de hoogte. Tot volgende week en nog bedankt voor je lieve sms’je afgelopen week.
  Groetjes
 3. Annie:
  4 juli 2019
  Goed te horen dat therapie en o.a.zwemmen effect heeft.
  Ondertussen hebben de dames de finale gehaald, chapeau!!
  Ben al heel benieuwd hoe het je in Nepal zal vergaan.
  Wij gaan zondag weer naar ons vertrouwde plekje in Frankrijk. We gaan nu wel
  van dinsdag 9 tot zondag 14 juli naar de Verdon in een B&B. De caravan blijft dan op de camping.
  Heel veel groetjes en liefs van ons!
 4. Janneke en Mario:
  4 juli 2019
  Prachtig dat Anneke en Lies dit samen konden doen afgelopen weekend. Geweldig opbrengst en petje af voor de vrijwilligers. Blij dat t wat beter gaat met je rug en nou hopen idd dat je helemaal fit ben voor Nepal. Ben heel benieuwd naar je blog dan. En zondag de finale vd Oranje Leeuwinnen. Veel plezier als je gaat kijken.